Duszone warzywa z tofu i grzybami to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu. Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.
Składniki
- 2 marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 cebula,
- ½ puszki kukurydzy,
- 6 mini kolb kukurydzy,
- 6 różyczek brokułu,
- 1 kostka tofu,
- 20 g suszonych podgrzybków Devaldano,
- Łyżka łuskanych ziaren słonecznika,
- pieprz, sól,
- Sos sojowy,
- olej do smażenia.
Przeczytaj też:
Kurki na patelnię DEVALDANO – intensywny smak i aromat leśnych kurek w delikatnej zalewie naturalnej. W szerokiej gamie produktów marki Devaldano, od lat oferującej bliskie naturze leśne specjały, pojawiła się nowość – Kurki na patelnię.
Przygotowanie
Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.
Przeczytaj też:
Suszone grzyby – co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać?.
Suszone grzyby – co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.
Szef kuchni Devaldano radzi
Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.