Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami

Przedstawiamy dzisiaj przepis na bardzo delikatny rosołek z cielęciny i indyka z kładzionymi kluseczkami. Jest to pyszny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny – nawet dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Warto zwrócić uwagę na jego duże wartości odżywcze oraz niewątpliwe walory smakowe.

Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami
Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami

Składniki potrzebne do przygotowania rosołu

  • 2 litry wody niegazowanej, np. „Mama i ja”,
  • 500 g cielęciny,
  • 2 skrzydełka indycze,
  • 600 g włoszczyzny,
  • 2 śliwki suszone,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 goździk,
  • sól, pieprz.

Składniki potrzebne na kluski

  • 1 jajko w rozmiarze L,
  • około 100 g kaszy manny,
  • sól

Polecamy również:

Rosół wegetariański z grzybami i makaronem

Rosół wegetariański z grzybami i makaronemPrzedstawiamy przepis na wegetariański rosół z grzybami i pieczonymi warzywami podany z makaronem. Wegeteriański rosół brzmi niemal jak sprzeczność bo przecież bazą typowego rosołu jest mięso i kości. Jednak wykorzystując odpowiednie składniki możemy stworzyć danie, które będzie tą szlachetną zupą i zadowoli zarówno wegetarian, jak również zwolenników dań mięsnych.

Wykonanie potrawy

  1. Mięso cielęce i skrzydełka indycze zagotuj w wodzie „Mama i ja”, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.
  2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane, a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.
  3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.
  4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
  5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.

Jak widzisz przygotowanie tej niesamowitej potrawy jest bardzo proste. Szlachetne składniki tego rosołu jak cielęcina i indyk zapewniają bogate wartości odżywcze i smakowe. Delikatność zupy powoduje, że mogą ją spożywać nawet dzieci powyżej 12 miesiąca życia.

Przeczytaj także:

Aromatyczna rolada cielęca.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.