Przedstawiamy dzisiaj przepis na bardzo delikatny rosołek z cielęciny i indyka z kładzionymi kluseczkami. Jest to pyszny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny – nawet dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Warto zwrócić uwagę na jego duże wartości odżywcze oraz niewątpliwe walory smakowe.

Składniki potrzebne do przygotowania rosołu
- 2 litry wody niegazowanej, np. „Mama i ja”,
- 500 g cielęciny,
- 2 skrzydełka indycze,
- 600 g włoszczyzny,
- 2 śliwki suszone,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 goździk,
- sól, pieprz.
Składniki potrzebne na kluski
- 1 jajko w rozmiarze L,
- około 100 g kaszy manny,
- sól
Polecamy również:
Rosół wegetariański z grzybami i makaronem
Przedstawiamy przepis na wegetariański rosół z grzybami i pieczonymi warzywami podany z makaronem. Wegeteriański rosół brzmi niemal jak sprzeczność bo przecież bazą typowego rosołu jest mięso i kości. Jednak wykorzystując odpowiednie składniki możemy stworzyć danie, które będzie tą szlachetną zupą i zadowoli zarówno wegetarian, jak również zwolenników dań mięsnych.
Wykonanie potrawy
- Mięso cielęce i skrzydełka indycze zagotuj w wodzie „Mama i ja”, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.
- Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane, a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.
- Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.
- Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
- Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.
Jak widzisz przygotowanie tej niesamowitej potrawy jest bardzo proste. Szlachetne składniki tego rosołu jak cielęcina i indyk zapewniają bogate wartości odżywcze i smakowe. Delikatność zupy powoduje, że mogą ją spożywać nawet dzieci powyżej 12 miesiąca życia.